Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Ciasto francuskie, niebieski ser pleśniowy i dojrzała gruszka – te trzy składniki to klucz do pysznej przekąski, która łączy w sobie chrupiącą teksturę ciasta z aksamitnością sera i słodyczą owocu. Voilà, oto sposób na szybkie i efektowne ciasto, które zaskoczy twoich gości wyrafinowanym smakiem.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Ser pleśniowy niebieski - 150 g
- Gruszka - 260 g
- Masło - 10 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce.
- Posmaruj masłem ciasto francuskie.
- Gruszki umyj. Usuń z nich ogonki i gniazdo nasienne. Następnie pokrój gruszkę w plasterki (tak by powstało 6 plasterków z jednej połówki gruszki).
- Ser pleśniowy pokrusz w dłoniach.
- Na ciasto francuskie wyłóż gruszki. Wierzch posyp pokruszonym serem.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Piecz ciasto przez 15-20 minut.
- Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój w kwadraty.
Komentarz dietetyka
Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk