Ciasto francuskie z serem i szynką

Opublikowano: 11.02.2023 r.
Ciasto francuskie, szynka z indyka i ser mozzarella light to trio, które gwarantuje pyszny i szybki posiłek. Dodaj do tego koncentrat pomidorowy, a całość posyp świeżym szczypiorkiem. To proste danie idealne na kolację lub niespodziewaną wizytę znajomych. Smaczna i sycąca propozycja na każdą okazję!
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Szynka z indyka - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Ser mozzarella light - 100 g
- Szczypiorek - 20 g
- Przyprawy - oregano
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Wyciągnij i rozwiń ciasto.
- Następnie posmaruj koncentratem pomidorowym.
- Ułóż plasterki szynki z indyka, posyp mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.
- Całość przypraw oregano.
- Następnie zawiń ciasto w rulon i pokrój na równe części.
- Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż roladki z ciasta francuskiego i piecz w 180 st. C przez 15-20 minut.
- Gotowe przekąski wyłóż na talerz.
Komentarz dietetyka
Przekąski podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionym dipem.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk