Ciasto francuskie z salami
![Ciasto francuskie z salami Francuskie salami na talerzyku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/36/3653/main-l_l.webp)
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Ciasto francuskie, salami, kukurydza konserwowa i świeże pomidory – to przepis na prostą, ale pyszną przekąskę. Idealne połączenie chrupiącego ciasta, pikantnego salami i soczystych warzyw sprawi, że ciężko będzie oprzeć się temu daniu. W kilka minut stworzysz coś, co zachwyci zarówno na imprezie, jak i na leniwe popołudnie.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Salami popularne - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Pomidor - 200 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem.
- Rozwiń ciasto i na jego wierzch ułóż plastry salami.
- Pokrój pomidora w plastry i ułóż na salami, posyp kukurydzą, dopraw solą i pieprzem i zwiń ciasto w rulon.
- Pokrój ciasto na kawałki grubości 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z salami jest kaloryczną przekąską zawierająca sporą ilość tłuszczu. Ciasto jest także źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. W połączeniu z tłuszczem nie podnoszą one jednak tak szybko poziomu cukru we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny