Ciasto francuskie z parówką
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Ciasto francuskie, soczyste parówki drobiowe i topiący się ser gouda - brzmi smakowicie, prawda? To prosty przepis na pyszne przekąski, które przygotujesz w mgnieniu oka. Jajko do posmarowania ciasta dodaje złocistego koloru, a ketchup idealnie podkręca smak. Idealne na imprezę albo szybki obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser gouda - 100 g
- Parówki - 200 g (drobiowe, 6 sztuk)
- Ketchup - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie podziel na 6 równych części (najlepiej prostokąty o takich wymiarach, aby zawinąć w nie parówki).
- Każdy kawałek ciasta posmaruj ketchupem, następnie ułóż na niego kawałki sera, aby nie wystawały za ciasto.
- Na ser ułóż parówki i owiń je ciastem. Tak przygotowane parowki pokrój na mniejsze kawałki.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej kawałki parówki zawiniętej w ciasto.
- Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Parówki w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do około 220 stopni przez około 20 minut.
- Gotowe parówki w cieście wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z parówką i z serem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych. Produkty użyte do przygotowania potrawy są wysokoprzetworzona, dlatego warto ograniczyć ich ilość w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny