Ciasto francuskie z nutellą
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Ciasto francuskie, krem czekoladowy typu Nutella, migdały – to główni bohaterowie tego prostego deseru. Wyjątkowe połączenie chrupiącego ciasta, gładkiego kremu i delikatnie prażonych migdałów sprawi, że nie można się mu oprzeć. Idealne na szybki, ale efektowny słodki przysmak.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Migdały - 130 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g (pół małego słoiczka)
- Skórka z pomarańczy - 30 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut wcześniej.
- Posiekaj migdały.
- Płat ciasta pokrój na kwadratowe kawałki.
- Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę nutelli, posyp migdałami i skórką otartą z pomarańczy.
- Złóż ciasto w trójkąt i dociśnij brzegi. Roztrzep jajko z odrobiną wody.
- Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je jajkiem.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z nutellą to słodki domowy wypiek zawierający bardzo dużą ilość tłuszczu oraz cukru. Wysokokaloryczne ciasto nie jest dobrym pomysłem dla osób dbających o linię oraz na diecie redukcyjnej. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny