Ciasto francuskie z mozzarellą
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Ciasto francuskie, pomidory koktajlowe i mozzarella to idealne trio na szybki przepis, który zadowoli kubki smakowe każdego łasucha. Serwuj z rukolą i skrop oliwą z oliwek, a uzyskasz chrupiące, aromatyczne danie.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 opakowanie)
- Pomidory koktajlowe - 480 g (24 sztuki)
- Rukola - 40 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (do polania)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie pokrój na 12 równych części i upiecz w piekarniku na złoty kolor.
- Około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pomidorki przekrój na pół, a mozzarelle potnij w kostkę.
- Na upieczone ciasto układamy rukole, pomidorki i mozzarelle.
- Przekąskę możesz do smaku polać oliwą z oliwek.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie jest produktem wysokokalorycznym oraz bogatym w tłuszcze dlatego powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk