Ciasto francuskie z mięsem mielonym

Opublikowano: 28.10.2021 r.
Mięso mielone z indyka, gotowe ciasto francuskie i ser żółty – te trzy składniki wystarczą, żeby wyczarować pyszne danie, które robi się w mgnieniu oka. Mięso dopraw, wrzuć na ciasto razem z serem, zawiń, posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Brzmi prosto? Bo takie jest! Idealne połączenie smaków przy minimalnym nakładzie pracy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Ciasto francuskie - 280 g (1 arkusz)
- Ser żółty - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Sezam nasiona - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso i dopraw je pieprzem, solą, papryką, ziołami i kminkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z niego 10 kulek.
- Arkusz papieru rozłóż i wytnij z niego 10 kwadratów.
- Na środku każdego ułóż mięso, a kulkę lekko spłaszcz.
- Na każdy kwadrat zetrzyj odrobinę sera i złóż rogi do środka, by przykrywały całe nadzienie.
- Na talerzyk wbij jajko i rozsmaruj je za pomocą pędzelka na powierzchni wszystkich kwadratów.
- Całość posyp nasionami sezamu, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj przez 40 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja jednak dobrze podawać ją z dodatkiem warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny