Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem

Opublikowano: 20.08.2023 r.
Ciasto francuskie, wędzony łosoś, mrożony szpinak i mascarpone to kwartet doskonały! Połączenie chrupiącego ciasta z delikatnym łososiem, aromatycznym szpinakiem i kremowym mascarpone sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Idealne na szybką kolację lub smaczną przekąskę!
Składniki dla 10 porcji:
- Szpinak mrożony - 250 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ciasto francuskie - 375 g
- Jajko - 50 szt.
- Łosoś wędzony - 100 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Mascarpone - 30 g
- Sezam nasiona - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut (aż się całkowicie rozmrozi).
- Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę.
- Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.
- Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz.
- Jajko rozbełtaj z odrobiną soli.
- Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki.
- Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
- Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
- Gotowe roladki podawaj po przestudzeniu.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Łosoś wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny