Ciasto francuskie z łososiem
Opublikowano: 08.02.2023 r.
Łosoś wędzony, serek ricotta, ciasto francuskie, mozzarella i cebula czerwona – to tylko niektóre z najważniejszych składników tego przepisu na ciasto francuskie z łososiem. Smakowite połączenie delikatnego łososia, kremowego serka i chrupiącego ciasta, a do tego nuta świeżo pokrojonej czerwonej cebuli, to gwarancja smakowitego efektu.
Składniki dla 3 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Łosoś wędzony - 100 g (na zimno)
- Serek ricotta - 100 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Oliwki czarne - 30 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Sezam nasiona - 20 g (do posypania)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C (góra-dół). Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Ciasto francuskie przekrój na pół od dłuższego brzegu (by powstały dwa równej wielkości kawałki). Układaj wszystkie produkty na jednym kawałku.
- Zostaw 2 cm wolnego brzegu z każdej strony! Ricottą posmaruj jeden kawałek ciasta.
- Posyp solą i pieprzem do smaku.
- Łososia pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na cieście. Posyp go startą skórką z jednej cytryny.
- Pokrój oliwki na pół, a cebulę w piórka. Posyp całość.
- Na końcu wyłóż ser mozzarella starty na dużych oczkach tarki i dodatkowo bardzo dokładnie odciśnięty!
- Wszystko przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij widelcem albo palcami na końcach, by zlepić brzegi ze sobą.
- Zrób kilka skośnych nacięć na cieście.
- Posmaruj wierzch rozbełtanym z solą i pieprzem jajkiem.
- Posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut do zarumienienia ciasta. Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut pieczenia.
- Po upieczeniu należy ostrożnie nakładać porcję na talerz.
Komentarz dietetyka
Łosoś dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w diecie człowieka. Ponadto jest źródłem białka. W przepisie znajdują się wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz, węglowodany).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości