Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem
Opublikowano: 04.03.2022 r.
Ciasto francuskie, jabłka, budyń i masło – oto składniki, które stworzą niezwykłą harmonię w tym przepysznym deserze. Szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego. Idealny sposób na ciasto, które nie tylko wybornie smakuje, ale także pięknie wygląda.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g (1 opakowanie)
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jabłko - 400 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, blacha, rondel
Przepis krok po kroku
- Do rondla wlej mleko, wsyp cukier, budyń i wymieszaj.
- Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.
- Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut przed przygotowaniem.
- Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na kwadraty.
- Na środek każdego kawałka ciasta umieść budyń i kawałek jabłka, posyp cynamonem.
- Złóż ciasto na pół i zlep brzegi.
- Natnij delikatnie wierzch ciasta.
- Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wszystkie kawałki ciasta.
- Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem jest daniem dość słodkim i przetworzonym. Warto zwrócić uwagę na jego ilość w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny