Ciasto francuskie z jabłkami
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Ciasto francuskie, jabłka, masło i jajko to baza genialnego deseru, który zrobisz w mig. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, kilka pokrojonych jabłek, odrobina masła i jedno jajko. Całość posypana lekką ilością cukru, a efekt? Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 370 g
- Jabłko - 500 g
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Owoce prażymy do momentu, aż sok odparuje.
- Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty. Na każdy układamy farsz z jabłek i zwijamy w koperty.
- Ciastka układamy na blaszce do pieczenia. Na koniec smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
- Koperty pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciastka posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie. Tym bardziej że ciasto francuskie należy do produktów wysokokalorycznych oraz wysokotłuszczowych.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk