Ciasto francuskie z gruszkami
Opublikowano: 20.03.2022 r.
Ciasto francuskie, soczyste gruszki i trochę cukru – te składniki już obiecują coś pysznego! Razem tworzą wyjątkowy deser, który z łatwością przygotujesz w domu. Dodaj żółtko jajka i gotowe. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 175 g (1 opakowanie XXL)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier - 60 g (1/4 szklanki)
- Gruszka - 500 g (6 sztuk)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Gruszki obierz ze skóry, wydrąż środek, pokrój w kostkę.
- Owoce przełóż do garnka i dodaj cukier, delikatnie podgrzewaj.
- Gdy owoce się rozpadną i powstanie mus, ściągnij z ognia.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie, wytnij kwadraty lub trójkąty.
- Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę musu owocowego i sklej rogi.
- Żółtko jaja roztrzep w miseczce i posmaruj brzegi.
- Gotowe ciasta przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru możesz skorzystać z jego dowolnego zamiennika np. erytrytol, stewia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk