Ciasto francuskie z czekoladą
Opublikowano: 08.04.2024 r.
Ciasto francuskie i mleczna czekolada – idealne połączenie prostoty i smaku. Delikatne, kruche ciasto francuskie znakomicie komponuje się z rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą. Czyli coś dla łasuchów, którzy kochają szybkie i pyszne wypieki. Wystarczy tylko kilka składników, a efekt zrobi wrażenie na każdym!
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Czekolada mleczna - 80 g (1 tabliczka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozwiń na płasko, czekoladę podziel na kostki.
- Na jednej połowie ciasta układaj po jednej kostce czekolady w niewielkich odstępach.
- Złóż ciasto na pół, przykrywając czekoladę pozostałą połową ciasta.
- Pokrój cienkim, ostrym nożem na kwadraty, dookoła kostek czekolady.
- Przełóż na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie jest dość kaloryczne, dlatego na dietach redukcyjnych warto uważać na jego częstą obecność w diecie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk