Ciasto francuskie z cynamonem
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Ciasto francuskie, masło, cukier i cynamon to kluczowe składniki, które łączą się w pysznym przepisie na cynamonowe ciasto francuskie. Aromatyczny cynamon dodaje wyrafinowanego smaku, a cukier i masło tworzą idealną, słodką polewę. Ten prosty deser z pewnością oczaruje każdego swoim wyjątkowym smakiem i doskonałą konsystencją.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 280 g
- Masło - 80 g
- Cukier - 200 g
- Cynamon - 45 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj cukier cynamonowy: roztop w rondelku 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.
- Ciasto francuskie rozłóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
- Ostrym nożem podziel na równe 10 części.
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny