Ciasto francuskie na słodko
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Ciasto francuskie, jabłka, masło, sok z cytryny, skrobia ziemniaczana, białko jajka i mleko 3,2% - to główne składniki, które tworzą doskonałą bazę na słodki wypiek. Te proste, ale kluczowe produkty sprawią, że Twoje ciasto francuskie na słodko będzie smakować wyśmienicie i zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Jabłko - 400 g (2 duże sztuki)
- Masło - 30 g
- Sok z cytryny - 30 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 30 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę, wyciśnij sok z cytryny i obsyp mąką ziemniaczaną, na patelni rozpuść masło, dodaj do niego jabłka, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Smaż jabłka, aż zmiękną i wytworzą gęsty sos.
- Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, na środku każdego z nich umieść po łyżce jabłek.
- W miseczce rozbełtaj białko jaja z mlekiem i posmaruj nim brzegi każdego kawałka ciasta. Możesz je także posypać gruboziarnistym cukrem.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
- Upieczone ciasto francuskie na słodko wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie na słodko to kaloryczny wyrób, unikać go powinny osoby chore na cukrzycę. Zwracać uwagę na ilość wypieku powinny także osoby na diecie redukcyjnej. A także mające problem z prawidłowym poziomem cholesterolu we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny