Ciasto francuskie bezglutenowe

Opublikowano: 04.11.2021 r.
Mąka ryżowa i mąka z ciecierzycy plus masło klarowane – to najważniejsze składniki ciasta francuskiego bezglutenowego. To pyszna alternatywa dla osób unikających glutenu, a efekt zaskoczy nawet największych smakoszy wypieków. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak z tych składników przygotować idealnie chrupiące ciasto francuskie, które sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka ryżowa - 150 g
- Mąka z ciecierzycy - 150 g
- Masło klarowane - 225 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, papier do pieczenia, wałek, lodówka
Przepis krok po kroku
- W misce rozetrzyj 3 łyżki masła na gładką masę.
- Do masła dodaj obie mąki i zagniataj tak długo, aż mąki i masło połączą się w ciasto.
- Odstaw na 10 minut.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm.
- Dotnij papier do pieczenia na wielkości prostokąta i na nim rozsmaruj masło, tak by miało grubość 3 mm. Umieść w zamrażalniku na około 2 minuty.
- Masło przełóż na rozwałkowane ciasto, tak by nie zakrywało brzegów.
- Złóż ciasto na pół, po czym jeszcze raz na pół i umieść w zamrażalniku na 3 minuty.
- Następnie ciasto rozwałkuj i znów dwukrotnie złóż. Umieść ponownie w zamrażalniku na 3 minuty.
- Proces wałkowania, składania i schładzania powtórz jeszcze 6 razy.
- Gotowe ciasto ponownie rozwałkuj i gotowe, możesz je teraz użyć do dowolnego wypieku.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Moda na dietę bezglutenową spowodowała, że producenci zaczęli nadużywać określeń "produkt bezglutenowy". Warto więc dokładnie czytać etykiet i upewnić się czy mają one licencjonowany znak przekreślonego kłosa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk