Ciasto filo ze szpinakiem
Opublikowano: 24.07.2022 r.
Szpinak, serek ricotta i chrupiące ciasto filo – to trio rządzi w tym klasycznym przepisie na ciasto ze szpinakiem. Do tego dodajemy ser feta, który wprowadza odrobinę słoności, oraz świeżo posiekany czosnek i jajko dla idealnej konsystencji. To proste połączenie składników tworzy niesamowicie smaczne danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto filo - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 60 g (14/ kostki)
- Szpinak - 500 g (2 szklanki)
- Serek ricotta - 250 g (1 opakowanie)
- Ser Feta - 200 g (1 kostka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Jajko - 1 szt.
- Ser parmezan - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, okrągła forma do pieczenia, pędzelek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż sery, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj szpinak i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, połącz składniki.
- Masło rozpuść w rondelku i ostudź, płaty ciasta filo rozłóż na stole i posmaruj masłem za pomocą pędzelka.
- Na spód blachy ułóż połowę płatów ciasta, dodaj farsz i przykryj pozostałą ilością ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
- Jeszcze ciepłe ciasto posyp parmezanem.
Komentarz dietetyka
Ciasto filo możesz przygotować też z innym rodzajem farszu, możesz postawić na pieczarki, a nawet kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk