Ciasto filadelfia
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Galaretka, mrożone wiśnie, krem czekoladowy typu nutella, śmietanka kremowa, jogurt grecki i krakersy - to kluczowe składniki, które sprawiają, że ciasto filadelfia jest takie wyjątkowe. Łącząc w sobie te pyszne elementy, stworzycie deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zanurzcie się w harmonii smaków i tekstur, łącząc chrupiące krakersy z kremowym nadzieniem.
Składniki dla 15 porcji:
- Galaretka - 240 g (3 galaretki wiśniowe)
- Wiśnie mrożone - 500 g
- Krakersy - 300 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 350 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 420 ml
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Dwie galaretki rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do wystudzenia. To samo powtarzamy z trzecim opakowaniem galaretki, tylko w osobnym naczyniu.
- Krakersy kruszymy w blenderze na konsystencje przypominającą piasek. Następnie łączymy je z nutellą. Dokładnie mieszamy składniki do połączenia się.
- Mieszanką z krakersów równomiernie wykładamy dno blaszki. Gotowy spód odstawiamy do lodówki.
- Następnie śmietankę 30% ubijamy na sztywny krem. Dodajemy jogurt grecki i dalej miksujemy do połączenia się składników.
- Na koniec powoli wlewamy rozpuszczoną galaretkę (1 opakowanie) i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy krem przekładamy na spód ciasta. Blaszkę ponowie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
- Na stężałą masę układamy rozmrożone owoce. Górę ciasta zalewamy pozostałą galaretką.
- Ponownie deser wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada niski IG, dzięki czemu możemy z łatwością wprowadzić go do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk