Ciasto ferrero rocher bez pieczenia
Opublikowano: 17.09.2023 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa, kajmak i orzechy laskowe – to właśnie te składniki sprawią, że ciasto ferrero rocher bez pieczenia będzie smakować obłędnie! Z dodatkiem czekolady mlecznej i herbatników kakaowych, ta słodka bomba kaloryczna zadowoli każdego łasucha. Bez pieczenia, pełne aromatu i kremowej konsystencji – to idealne ciasto na każdą okazję.
Składniki dla 15 porcji:
- Mascarpone - 500 g (2 małe opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Kajmak - 400 g
- Mleko w proszku - 75 g
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
- Orzechy laskowe - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Herbatniki kakaowe - 300 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitej śmietany dodaj mascarpone i mleko w proszku. Składniki miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Masę rozłóż po równo do 3 misek.
- Do jednej części masy dodaj ekstrakt waniliowy oraz 2 łyżki kajmaku. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera.
- Orzechy posiekaj drobno.
- Do drugiej części masy dodaj posiekane orzechy oraz pozostały kajmak. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników i posmaruj ją masą z ekstraktem waniliowym.
- Następnie na masę ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj ją masą orzechową.
- Na masę orzechową wyłóż kolejną warstwę herbatników, posmaruj je pozostałym kremem oraz startą czekoladą.
- Wierch ciasta możesz udekorować pralinkami Ferrero Rocher.
Komentarz dietetyka
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy. Ciasto zawiera sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć jego spożywanie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny