Ciasto dyniowe z olejem
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Puree z dyni, mąka pszenna, cukier drobny, jajka, cynamon i olej rzepakowy – to tylko niektóre z najważniejszych składników ciasta dyniowego z olejem, które sprawiają, że jest ono wilgotne, aromatyczne i idealne na jesienne popołudnia. Dodatek orzechów włoskich nadaje temu wypiekowi niepowtarzalną chrupkość i głębię smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Puree z dyni - 450 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier drobny - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Cynamon - 10 g (2 łyżeczki)
- Cukier waniliowy - 16 g
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 50 g
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, cukier, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Orzechy posiekaj.
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy I ubij na puszystą masę.
- Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut.
- Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Formę natłuść i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto do formy.
- Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk