Ciasto dyniowe fit
Opublikowano: 17.06.2022 r.
Puree z dyni, banany i pełnoziarnista mąka pszenna – oto główne składniki fit ciasta dyniowego, które skradnie serca wszystkich miłośników zdrowych deserów. Dodajmy do tego aromatyczny cynamon i odrobinę mleka, a uzyskamy ciasto, które jest nie tylko pyszne, ale i odżywcze.
Składniki dla 10 porcji:
- Puree z dyni - 200 g
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Mleko 2% - 125 ml
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 200 g
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obranego banana oraz wlej mleko. Zblenduj na gładką masę.
- Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
- Suche składniki wsyp do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy.
- Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk