Ciasto dyniowe bezglutenowe
Opublikowano: 04.09.2022 r.
Dynia, orzechy włoskie, mleczko kokosowe, suszone morele i odrobina cynamonu – to podstawowe składniki na ciasto dyniowe bezglutenowe, które jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dynia zapewnia wilgotność, orzechy chrupkość, a mleczko kokosowe wyjątkową kremowość. Suszone morele dodają naturalnej słodyczy, a cynamon wprowadza aromatyczną nutę.
Składniki dla 8 porcji:
- Dynia - 500 g
- Orzechy włoskie - 200 g
- Mleczko kokosowe - 125 ml (1/2 szklanki)
- Morele suszone - 250 g (1 szklanka)
- Cynamon - 10 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 10 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynię obierz i zmiksuj z mlekiem kokosowym.
- Dodaj orzechy i morele, zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki i wylej ciasto na blachę do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk