Ciasto dyniowe
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Puree z dyni, masło i kilka jajek – to właśnie te składniki nadają temu ciastu dyniowemu niepowtarzalny smak i konsystencję. Połączenie tych elementów z cukrem oraz mąką tworzy idealnie wilgotne wnętrze, a odrobina proszku do pieczenia dba o to, aby wypiek był delikatnie puszysty. A wszystko to z nutą jesiennej aromatycznej dyni!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Puree z dyni - 275 g
- Masło - 200 g (1 opakowanie)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 6 g (1 i 1/2 łyżeczki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki (szczypta))
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Przyprawy - imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
- Dynie przekrój na pół. Pozbądź się pestek i potnij dynię na mniejsze kawałki. Wydzielone kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz dynię do miękkości (w zależności od odmiany i samej dyni, będzie to od 15 min do nawet 30 min).
- Z ostudzonych i upieczonych kawałków dyni zerwij skórkę, a cały miąższ zmiksuj blenderem.
- Masło i cukier ubij za pomocą miksera na jednolitą masę (ok. 5-8 min). Następnie dodawaj po jednym jajku i chwilę miksuj każde z nich. Dodaj 250 puree z dyni i całość zmiksuj.
- Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczkę cynamonu i 1/2 łyżeczkę przyprawy korzennej.
- Całość wymieszaj za pomocą szpatułki. Przesiej bezpośrednio do miski z masą.
- Wymieszaj składniki szpatułką lub drewnianą łyżką (tylko do momentu połączenia się składników).
- Tortownicę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotową masę wlej do tortownicy i wygładź.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 185 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
- Piecz ok. 45 min.