Ciasto dupa pawiana

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Ciasto dupa pawiana to niezła bomba smakowa, oparta na jajkach, serku homogenizowanym waniliowym i całej masie galaretki. Do tego dochodzi puszysta śmietanka kremowa 30% i mąka pszenna. Całość jest doprawiona cukrem, dzięki czemu każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 24 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 90 g
- Cukier drobny - 75 g (3 łyżki)
- Jajko - 5 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (łyżeczka)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżeczka)
- Cukier - 15 g (łyżka)
- Serek homogenizowany waniliowy - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 330 g (1,5 szklanki)
- Galaretka - 375 g (5 opakowań)
- Ciepłe lody - 200 g (opakowanie)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, szpatułka, łyżka, blacha do pieczenia 23x33
Przepis krok po kroku
- Przygotuj blachę o rozmiarach 23 × 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj biszkopt. W tym celu białka jajek oddziel od żółtek. Białka wrzuć do misy miksera i dodaj szczyptę soli. Ubij na wysokich obrotach na dość sztywną pianę. Następnie dosyp pod koniec ubijania cukier – łyżka po łyżce, by stopniowo się rozpuszczał. Kolejno zwolnij obroty miksera na średnie i dodawaj po jednym żółtku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się już z masą. Wyłącz mikser. Proszek do pieczenia przesiej z mąką, dodaj do ubitej masy i delikatnie ją mieszaj już ręcznie, za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników. Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piecz biszkopt przez 20-25 minut, do czasu tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i zrzuć ją z wysokości ok. 50 cm na ziemię. Wyciągnij biszkopt z blachy i odstaw na kratkę do ostudzenia. Następnie zrób poncz - wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i łyżeczkę cukru i tak przygotowaną mieszanka nasącz biszkopt.
- Przygotuj piankę. W tym celu wcześniej rozpuść 2 galaretki pomarańczowe w 150 ml wrzątku, odstaw do ostudzenia. Kolejno w misie miksera zmiksuj ze sobą śmietankę kremówkę oraz serki homogenizowane. Miksuj kilka minut, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodaj ostudzoną galaretkę i krótko miksuj.
- Na ostudzony i nasączony biszkopt powykładaj 24 sztuki mini ciepłych lodów (już bez tych wafelkowych spodów).
- Delikatnie wylej masę piankową na ciepłe lody wyłożone na biszkopcie, wyrównaj. Schowaj ciasto do lodówki, by stężało.
- W międzyczasie pozostałe 3 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1350 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a potem w lodówce do lekkiego stężenia. Już tężejącą galaretkę wylej delikatnie na wierzch już stężałej pianki. Schowaj ciasto do lodówki, by całkowicie stężało (najlepiej na całą noc). Po całkowitym stężeniu pokrój na kawałki. Smacznego!
Komentarz dietetyka
Przepis na ciasto dupa pawiana z pewnością nie należy do najzdrowszych, ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu w składnikach, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką "grzeszną" przekąskę. .
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki