Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 05.06.2025 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, masło i mleko 3,2% to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego, które idealnie łączy się ze słodkimi truskawkami. Całość wieńczy chrupiąca kruszonka zrobiona z dodatkowej porcji mąki, cukru i masła. To świetna propozycja na sezonowy deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Cukier - 125 g
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Drożdże świeże - 50 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (ciepłe)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (kruszonka)
- Cukier - 125 g (kruszonka)
- Masło - 100 g (kruszonka)
- Truskawki - 350 g
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 min.
- W dużej misce ubij całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę.
- Wszystko wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto chwilę wyrób, wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem przykryj i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- w misce połącz ze sobą składniki na kruszonkę.
- Na wyrośnięte ciasto wyłóż odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki.
- Całość posyp kruszonką.
- Blachę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 180 st. C ok.45-50 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny