Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Masło, żółtko jajka, mąka pszenna typ 500 – to tylko kilka kluczowych składników, które tworzą idealne ciasto drożdżowe. Dodajcie odpowiednią ilość suchych drożdży, a połączenie tych składników sprawi, że ciasto będzie mięciutkie i aromatyczne. Z odrobiną cukru mamy gotowy przepis na coś naprawdę pysznego!
Składniki dla 1 porcji:
- Drożdże suche - 10 g
- Cukier - 5 g
- Masło - 100 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.
- Dodaj cukier i masło, zamieszaj.
- Do miski dodaj żółtko. Całość wyrób rękami.
- Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do użycia.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, jednak należy pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny