Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, masło, cukier, jajka, mleko i ser twarogowy – oto magiczne składniki, dzięki którym powstaje pyszne ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Intensywny aromat świeżych drożdży, maślana kruszonka i delikatny, lekko słodki ser – te elementy sprawią, że każdy kęs tego ciasta będzie smakować jak w domowej kuchni babci.
Składniki dla 24 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 820 g (750 g do ciasta, 70 g do kruszonki)
- Drożdże świeże - 50 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 230 g (2 łyżki do sera, 3/4 szklanki do ciasta, 3 łyżki do kruszonki)
- Masło - 200 g (70 g do kruszonki, 130 g do ciasta)
- Mleko 2% - 250 ml
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 25x40 cm
Przepis krok po kroku
- Rozpocznij od przygotowania rozczynu. Do dużej miski dodaj pokruszone drożdże. Umieść także 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mleko podgrzej do letniej temperatury np. w mikrofalówce i dodaj do reszty składników. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Taką mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Przykryj ściereczką. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, by wyrosło.
- Rozpuść w garnku 130 g masła. Rób to na bardzo malutkim ogniu, by go nie spalić. Ostudź je.
- W większej misce umieść 4 jajka. Dodaj także 153 g cukru (z tego odjęta łyżka do rozczynu). Bardzo dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa.
- Jak rozczyn już ładnie urośnie (najlepiej jeśli będzie około 2 razy większy) dodaj do niego 740 g mąki (odjęta od tego łyżka mąki do rozczynu) przesianą przez sitko.
- Dodaj także do rozczynu jajka z cukrem i roztopione masło.
- Wymieszaj wszystkie składniki najlepiej ręką.
- Jeśli ciasto już zacznie odchodzić od ręki posyp po wierzchu mąką (odrobinkę) i ponownie zakryj miskę ściereczką. Wstaw ciasto w ciepłe miejsce by urosło. Również może być grzane w piekarniku. Powinno rosnąć około 30 minut.
- Czas na przygotowanie masy serowej. Ser wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami cukru, aromatem waniliowym oraz dwoma całymi jajkami. Zblenduj na gładką masę.
- Kruszonka: reszta mąki (7 łyżek), reszta masła (70 g) oraz 3 łyżki cukru zagnieć na kruszonkę za pomocą dłoni. Konsystencja kruszonki powinna być sypka.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyrównaj całe ciasto i następnie połóż na wierzch masę serową - równo na całej długości. Na końcu posyp całe ciasto kruszonką. Wklep ją lekko w ciasto, inaczej będzie odpadać.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.