Ciasto drożdżowe z serem

Opublikowano: 23.05.2025 r.
Mąka pszenna, twaróg sernikowy, mleko, cukier i masło to zaledwie początek składników potrzebnych do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego z serem. Do tego dochodzą jeszcze świeże drożdże i żółtka jajek, które tworzą razem niesamowitą kombinację smaków. To ciasto jest idealne na wszystkie okazje - od wieczorów przy kawie po leniwe niedzielne śniadania.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Twaróg sernikowy - 300 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Cukier - 100 g
- Masło - 300 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 20 g
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
- W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
- Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
- Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na ciasto pokrusz twaróg i posyp go cukrem waniliowym i cynamonem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny