Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano: 24.05.2025 r.
Mąka pszenna, rabarbar, mleko i masło – te składniki to podstawa naszego domowego ciasta drożdżowego. Do tego świeże drożdże, trochę cukru i żółtka jajek. Słodkie, maślane ciasto z kwaskowatym rabarbarem, pokryte chrupiącą kruszonką. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie. Na pewno zniknie w mgnieniu oka!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Rabarbar - 300 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Cukier - 100 g
- Masło - 300 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Rabarbar pokrój na kawałki i połącz z cukrem pudrem.
- W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
- W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
- Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
- Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na ciasto wysyp rabarbar. Posyp jego wierzch kruszonką
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny