Ciasto drożdżowe z kruszonką
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Wyobraź sobie połączenie mąki pszennej, mleka, cukru i świeżych drożdży, posiłkowane bogatymi w smak rodzynkami oraz maślanym akcentem. Takie jest właśnie ciasto drożdżowe z kruszonką, które przygotujesz z żółtkami jajek. To prosty przepis na pyszny deser, który zaskoczy Cię swoją miękkością i delikatnością.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Cukier - 100 g
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Drożdże świeże - 25 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 20 g
- Rodzynki - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
- W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
- Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
- Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
- Do ciasta dodaj rodzynki i jeszcze raz dokładnie przemieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Posyp jego wierzch kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny