Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, jajka, masło, cukier i jabłka – to główne składniki ciasta drożdżowego z jabłkami i kruszonką. Mieszanka tych składników sprawi, że ciasto wyrośnie puszyste i miękkie, a kwaśna nuta jabłek doskonale przełamie słodycz kruszonki, tworząc smakowy raj na talerzu.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 550 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Cukier - 200 g
- Mleko 3,2% - 130 ml
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 150 g
- Cukier puder - 50 g
- Jabłko - 400 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj rozczyn z: 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, ciepłego mleka oraz poruszonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Białko oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj je do przesianej mąki (pozostaw 100 g na kruszonkę). Do składników dodaj rozczyn z drożdży oraz roztopione masło (100 g). Wyrób ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodaj jeszcze 1/2 szklankę ciepłego mleka. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze kilka minut i przełóż je do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazdo nasienne i pokrój na drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni (30 g) i praż na nim jabłka do momentu odparowania z nich soku.
- Z pozostałej mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotuj kruszonkę, siekając składniki. Posyp nimi przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe. Na górze ułóż owoce.
- Drożdżówkę piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk