Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Masło, mleko, mąka pszenna i oczywiście wyjątkowe brzoskwinie w syropie – to tajemnica naszego przepisu na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami. Dzięki świeżym drożdżom i żółtkom, ciasto jest puszyste i delikatne. Brzoskwinie dodają mu soczystości i słodyczy, która sprawia, że każdy kawałek to czysta rozkosz.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 50 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Brzoskwinie w syropie - 250 g (1/2 puszki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W misce rozkrusz drożdże, odrobinę cukru i ciepłego mleka.
- Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
- W innej misce połącz pozostałą mąkę, jajka i masło. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz zawartości obu misek i zostaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przełóż ciasto do formy, na wierzch dodaj pokrojone owoce.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Drożdżowe ciasto z owocami idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla każdego członka rodziny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk