Ciasto drożdżowe Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Masło, cukier, mąka pszenna, mleko i drożdże świeże – to kluczowe składniki, które sprawiają, że ciasto drożdżowe z Thermomixu jest puszyste i pachnące. Dzięki Thermomixowi przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Dodaj jajka i cukier waniliowy i gotowe!
Składniki dla 25 porcji:
- Masło - 100 g
- Cukier - 270 g
- Mąka pszenna typ 550 - 870 g
- Mleko 3,2% - 170 ml
- Margaryna do pieczenia - 170 g
- Cukier waniliowy - 10 g
- Jajko - 3 szt.
- Drożdże świeże - 60 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa włóż 100 g masła, 100 g cukru i 170 g mąki. Wymieszaj 10 sekund / obroty 6. Przełóż na folię spożywczą, zagnieć w kulę i schowaj do lodówki.
- Do czystego i suchego naczynia wlej mleko, dodaj margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i drożdże. Wymieszaj 2 minuty / 37 stopni / obroty 4.
- Dodaj resztę mąki oraz olej i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / funkcja Interwał.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto do formy. Wierzch posyp równo kruszonką.
- Włóż ciasto do zimnego piekarnika i piecz najpierw przez 30 minut w 100 stopniach C, następnie 25 minut w 160 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Domowe ciasta to idealny deser dla wszystkich domowników. W zależności od potrzeb można cukier wymienić np. na ksylitol, co sprawia, że nawet osoby dbające o swoją masę ciała mogą je zjeść.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk