Ciasto drożdżowe na pizzę

Opublikowano: 01.06.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże i oliwa z oliwek to kluczowe składniki, które sprawią, że twoje ciasto na pizzę będzie idealnie lekkie i chrupiące. Wymieszane z odrobiną cukru i soli, stworzą bazę idealną do każdej ulubionej kombinacji dodatków. Wszystko, czego potrzebujesz, by poczuć się jak mistrz włoskiej kuchni we własnym domu.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Sól - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżką cukru.
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól bazylię, oregano, oliwę z oliwek i zagnieć gładkie ciasto.
- Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Po tym czasie możesz albo przygotować pizzę, albo wstawić ciasto do dojrzewania w lodówce na 24 do 48 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto drożdżowe na pizzę jest ciastem zawierającym bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Ciasto zawiera dużo glutenu, dlatego nie nadaje się dla osób chorujących na celiakię. Ciasto jest nisko kaloryczne i może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny