Ciasto drożdżowe na paszteciki

Opublikowano: 16.02.2022 r.
Potrzebujesz zaledwie kilku składników, żeby stworzyć idealne ciasto drożdżowe na paszteciki. Wśród kluczowych elementów tego przepisu znajdziesz mąkę pszenną typ 500, suche drożdże i porządną kostkę masła. Wszystko to razem sprawia, że ciasto jest puszyste i delikatne, idealne do wypełnienia ulubionym farszem.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukier - 5 g
- Masło - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Drożdże suche - 10 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.
- Dodaj cukier i masło. Całość wyrób rękami.
- Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do formowania pasztecików.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, jednak należy pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny. Dobrze jest łączyć je z dużą ilością białka i warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny