Ciasto drożdżowe na oleju
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, mleko 2% i drożdże świeże – to najważniejsze składniki ciasta drożdżowego na oleju. W tym przepisie drożdże pracują razem z resztą składników, tworząc pyszne, puszyste ciasto, które trudno się oprzeć. Mieszając te podstawowe składniki, uzyskasz podstawę dla każdego drożdżowego wypieku.
Składniki dla 40 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 590 g (4,5 szklanki + 5 łyżek)
- Cukier - 260 g (1 szklanka + 5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 215 ml (1 szklanka)
- Mleko 2% - 240 ml (1 szklanka)
- Cukier waniliowy - 16 g (1 opakowanie)
- Drożdże świeże - 100 g
- Margaryna do pieczenia - 50 g (1/4 kostki)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 22x32, szklanka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp 4,5 szklanki mąki, cukier i cukier waniliowy.
- Dodaj pokruszone drożdże.
- Wlej szklankę oleju, szklankę mleka i wbij całe jajka.
- Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.
- Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.
- Schowaj kruszonkę w lodówce.
- Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wlej do formy.
- Z wierzchu posyp kruszonką.
- Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.
- Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Przygotowując domowe ciasto, samodzielnie można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk