Ciasto drożdżowe dla leniwych
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Cukier, świeże drożdże, jajka, mleko i mąka pszenna - to podstawowe składniki ciasta drożdżowego dla leniwych, które zrobisz bez większego wysiłku. Wszystko wrzucasz do miski, mieszamy, a pachnące drożdżowe cudo z truskawkami samo dopieka się w piekarniku. Zero skomplikowanych kroków, tylko pyszne efekty.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (1/2 kostki)
- Jajko - 5 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Truskawki - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do rondelka, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, zaczyn i wlej olej.
- Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do blaszki.
- Truskawki umyj i dokładnie osusz, pokrój na ćwiartki.
- Wrzuć owoce na ciasto i włóż do piekarnika.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, mogą być także mrożone. Pamiętaj tylko o odpowiednim odmrażaniu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk