Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, drożdże świeże, cukier, masło, mleko i jajka - to podstawowe składniki ciasta drożdżowego bezglutenowego, które dodadzą mu lekkości i puszystości. Idealne dla wszystkich, którzy unikają glutenu, a jednocześnie uwielbiają klasyczne wypieki. Przygotowanie jest proste, a efekt pyszny i pachnący!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 200 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 30 g
- Cukier - 100 g
- Masło - 50 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Jajko - 2 szt.
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku rozpuść masło.
- Wymieszaj z mlekiem.
- Zestaw z palnika.
- Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, cukier, jajka oraz dodaj masło z mlekiem.
- Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Masa powinna być gładka i elastyczna.
- Gotową odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
- Piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada średni IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je częściej do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk