Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, mleko i świeże drożdże to główne składniki na proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Dzięki nim uzyskasz pyszne, puszyste wypieki, które zaskoczą swoją wilgotnością i delikatnością. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą cieszyć się domowymi wypiekami bez konieczności długiego miksowania i zagniatania ciasta.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (4 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj drożdże i cukier. Całość zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
- Do składników ciasta wbij jajka i delikatnie zamieszaj.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i lekko wymieszaj składniki.
- Do miski z ciastem wlewaj olej małym strumieniem, delikatnie mieszając zawartość. Całość przykryj talerzem i odstaw na 30 minut.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny