Ciasto drożdżowe
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Drożdże, cukier, mąka pszenna, mleko i żółtka jajek - to podstawowe składniki, które sprawią, że twoje ciasto drożdżowe będzie nie tylko puszyste, ale też niesamowicie smaczne. Te kilka prostych produktów w odpowiednich proporcjach za każdym razem zapewni ci świetny wypiek, którym możesz się cieszyć z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże świeże - 35 g
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Białko jajka - 1 szt.
- Masło - 150 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania rozczynu.
- Drożdże rozkrusz w palcach i wymieszaj w misce z cukrem (1,5 łyżki), mąką (1,5 łyżki) i ciepłym mlekiem (1/2 szklanki).
- Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą łyżki lub miksera.
- Do utartych żółtek dodaj ok. 450 g mąki, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą ilość mleka.
- Bardzo delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
- Rękami wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników.
- Roztop ok. 100 g masła.
- Roztopione masło powoli wlewaj do ciasta.
- Jeszcze raz wymieszaj składniki, przykryj całość ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 40-60 min)
- Białko jajka lekko roztrzep widelcem lub ubij mikserem na wolnych obrotach.
- Posiekaj pozostałą ilość masła i rozetrzyj je w palcach z mąką i cukrem, aż stworzą drobną kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta posmaruj białkiem i posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min.