Ciasto daktylowe

Opublikowano: 31.07.2025 r.
Daktyle suszone, jajka, masło i gorzka czekolada to kluczowe składniki tego wyjątkowego ciasta daktylowego, które łączy w sobie słodycz owoców i intensywność czekolady. Każdy kęs rozpływa się w ustach, dzięki delikatnej strukturze masła i mąki pszennej. To prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny deser!
Składniki dla 12 porcji:
- Daktyle suszone - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 200 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 80 g
- Wiórki kokosowe - 50 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Daktyle zalej wodą i zostaw na noc.
- Na drugi dzień odsącz daktyle i zblenduj je na gładką masę z dodatkiem jajek.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło - na garnku z wodą połóż szklaną miskę i włóż do niej masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj wodę, a pod wpływem ciepła wody i pary wodnej czekolada i masło się rozpuszczą. Od czasu do czasu zamieszaj, aby było szybciej.
- Do daktyli dodaj czekoladę z masłem i zblenduj.
- Następnie wsyp mąkę i ponownie zblenduj.
- Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie masę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz w 180 C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto daktylowe ma niski indeks glikemiczny i jest zdrowym zamiennikiem zwykłego brownie.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny