Ciasto czekoladowo bananowe
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Banany, czekolada gorzka, kakao i jajka – oto główni bohaterowie naszego ciasta czekoladowo bananowego. Klasyczne połączenie czekolady z bananem sprawia, że to ciasto jest słodkie, wilgotne i mega czekoladowe. Dodatek kakao i jajek podkreśla intensywność smaku, a mąka pszenna i proszek do pieczenia dbają o odpowiednią strukturę wypieku.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Banan - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Czekolada gorzka - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj banany i rozgnieć je widelcem.
- Do bananów dodaj jajka i olej rzepakowy, całość wymieszaj łyżką.
- Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie przemieszaj.
- Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny