Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Masło, gorzka czekolada, jajka, cukier, mascarpone, mąka i mnóstwo wiśni – to są kluczowe składniki naszego ciasta czekoladowego. Wyobraź sobie wilgotne, czekoladowe ciasto z dodatkiem kwaskowatych wiśni, wszystko ukoronowane kremem z mascarpone. To połączenie smaków sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g
- Mascarpone - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Wiśnie mrożone - 400 g
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Do ciasta wsyp mrożone wiśnie, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.
- W osobnej misce ubij żółtka na puszystą pianę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj małymi porcjami serek. Całość ubijaj do zmieszania.
- Masę serową wyłóż na ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny