Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Masło, gorzka czekolada, jajka, cukier i mąka pszenna to baza tego intensywnie czekoladowego ciacha. Dodaj do tego kandyzowane wiśnie, które przełamują czekoladową słodycz, oraz krem z mascarpone i śmietanki kremowej. Do wykonania potrzebujesz jeszcze cukru pudru, który pięknie dopełni kremową warstwę.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Wiśnie kandyzowane - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier puder - 100 g
- Mascarpone - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
- Gotowe ciasto przekrój na pół i posmaruj je kremem.
- Wierzch ciasta udekoruj wiśniami.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny