Ciasto czekoladowe z wiśniami
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Masło, gorzka czekolada, jajka, cukier, mąka i mrożone wiśnie to podstawowe składniki naszego ciasta czekoladowego z wiśniami. Wyjątkowy smak gwarantują kawałki czekolady w połączeniu z kwaśnymi wiśniami, które dodają ciastu niesamowitej soczystości. Idealne na każdą okazję, zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i fanów owocowych deserów.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Czekolada gorzka - 200 g (1 sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 550 - 140 g (1 niepełna szklanka)
- Wiśnie mrożone - 400 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Do ciasta wsyp mrożone wiśnie, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny