Ciasto czekoladowe z serem

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Masło, mąka pszenna, kakao i jajka to klucze do sukcesu w tym przepisie. Połączone, tworzą bazę ciasta czekoladowego, które jest idealnym tłem dla delikatnej masy serowej z twarogu sernikowego. Cukier i cukier wanilinowy dodają odpowiedniej słodyczy, a proszek do pieczenia zapewnia lekką i puszystą konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
 - Cukier - 200 g
 - Jajko - 8 szt.
 - Masło - 300 g
 - Proszek do pieczenia - 8 g
 - Kakao 16% (proszek) - 30 g
 - Twaróg sernikowy - 1000 g
 - Budyń (proszek) - 40 g
 - Cukier wanilinowy - 10 g
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek, drewniana łyżka
 
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.
 - Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.
 - Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.
 - Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
 - Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.
 - Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.
 - Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.
 - Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.
 - Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
 
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny