Ciasto czekoladowe z mikrofali
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko, kakao i orzechy laskowe - to sekrety naszego ciasta czekoladowego z mikrofali. Jeśli szukasz szybkiego, słodkiego zastrzyku energii, ten przepis jest idealny. Wszystkie składniki są proste i pewnie masz je już w kuchni. Ciasto robi się błyskawicznie, a efekt jest zaskakująco pyszny!
Składniki dla 1 porcji:
- Miód - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Mleko 2% - 30 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Kakao 16% (proszek) - 15 g
- Orzechy laskowe - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka mikrofalowa, kubki
Przepis krok po kroku
- Do kubeczka dodaj miód, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.
- Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.
- Orzechy posiekaj i dodaj do kubka.
- Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.
- Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny