Ciasto czekoladowe z mascarpone
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, kakao, mascarpone i śmietanka kremowa – oto kluczowe składniki, które tworzą prawdziwe cudo: ciasto czekoladowe z mascarpone. Połączenie puszystego ciasta i kremowego mascarpone sprawia, że każda porcja topi się w ustach. Idealne dla fanów czekolady i deserów!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 125 g (1/2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 80 g (4 łyżki)
- Mascarpone - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 opakowania)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
- Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.
- Upiecz biszkopt w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
- Śmietankę i serek mascarpone miksuj aby dokładnie się połączyły i powstał krem.
- Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
- Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na niego kolejną warstwę biszkoptu.
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Domowe, puszyste i delikatne ciasto z kremem świetnie sprawdzi się jako deser. Możesz dodać do środka także owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk