Ciasto czekoladowe z kremem
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Mąka pszenna, gorzka czekolada, jajka, masło, śmietanka kremowa i mascarpone – to główni bohaterowie naszego pysznego ciasta czekoladowego z kremem. Chrupiące orzechy włoskie dodają mu dodatkowego smaku. Wyobraź sobie to czekoladowe arcydzieło, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie dzięki kremowej konsystencji i intensywnemu smakowi czekolady.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Czekolada gorzka - 300 g (3 tabliczki)
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Mascarpone - 300 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Orzechy włoskie - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę i masło nad kąpielą wodną.
- Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem do powstania białej masy.
- Dodaj wystudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź ciasto.
- Ubij w misce śmietanę kremówkę i mascarpone.
- Ciasto przetnij w połowie.
- Wyłóż na ciasto krem i przykryj drugą połową ciasta.
- Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto schłodź w lodowce przez około 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ciasto czekoladowe z kremem to bardzo kaloryczny słodki wypiek. Powinno się ograniczać jego spożycie do maksymalnie dwóch razy w tygodniu. Bezwzględnie unikać tego typu posiłków powinny osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny