Ciasto czekoladowe z kakao
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna i kakao – to trio, które zamieni zwykłe składniki w pyszne ciasto czekoladowe. Dodaj cukier, a całość dosłodzimy jeszcze lekko cukrem pudrem. Nie zapomnij o oleju rzepakowym i odrobinie masła, aby było wilgotne i miękkie. Prosty skład, a efekt – niebo w gębie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 łyżek)
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Mleko 3,2% - 10 ml (1 łyżka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, rondelek, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i ponownie miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao (40 g) łączymy. Mieszankę przesiewamy do miski z masą. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
- Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, kakao i mleko.
- Upieczone ciasto zdobimy przygotowaną polewą.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk